Van de voorzitter februari 2016

Van de voorzitter

Een mens is een gewoontedier, een Snip is gewoon een watervogel, ergo een Snip een is waterdier met vaste gewoontes. Het kan een tijdje duren, maar als die gewoontes er eenmaal goed zijn aangeleerd, verbeterd en geautomatiseerd dan zit het er ook goed in bij die Snip en kan de Snip er jaren op teren.
Eén van die gewoontes is bijvoorbeeld de waterpolotraining is altijd op woensdag. Vanaf de start in 1974 tot aan het vertrek in september 2015 uit het Meerbad is de waterpolotraining voor de Snippen altijd op woensdag. Nu trainen we al ruim 20 weken op de dinsdag in het Ronald Mc Donaldcentre in Amsterdam en in mijn hoofd is het trainen nog steeds op woensdag. Keurig ga ik de dinsdagavond richting Amsterdam Noord, daar zorgt mijn meerijders Jane & Sanne wel voor, thuis komen lukt ook prima. Als ik de volgende ochtend wakker wordt is het ineens géén donderdag maar woensdag en heeft de week ineens acht dagen. De naam van ons bad in Noord heet trouwens sinds 1 januari Friendship Centre. Ik ben benieuwd hoelang De Snippen de oude naam Ronald Mc Donaldcentre nog blijven gebruiken. Wellicht net zoveel Snippen die op zaterdagavond als ze gaan waterpoloën met Heren 3 of Heren 4 tegen hun vrouw/vriendin/vrijwillige-vrijer zeggen dat ze een balletje gaan gooien in Het Keerpunt alwaar de scheidsrechter met blauw-wit vlaggetje de wedstrijd in goede banen tracht te leiden. Als het er eenmaal inzit dan zit het ook goed. Dat verklaart het dat De Snippen een groot aantal spelers en speelsters heeft die al jaren trouw met elkaar trainen, spelen en feestjes vieren. Natuurlijk vliegt er wel eens een Snip naar Zuid-Amerika op zoek naar een Braziliaans kippetje, het gebeurt geregeld dat een Snip down-under aan een vlieger gaat hangen en je hebt Snippen die oriëntaals gaan bekpekken. Terug komen doen ze allemaal, het kan een half jaartje langer duren maar zelfs Sjors is weer geland op het Snippennest.

Als de hoofdredacteur van de Armslag een mailtje stuurt dat het binnenkort weer tijd is om kopij in te leveren, dan is het gewoonlijk nog ruim 1 week. Je kan dan rustig nadenken wat je wil gaan schrijven om het alvorens op de dag van het verstrijken van de deadline te schrijven. Dat systeem zit er aardig in. Wat gebeurt er nou als de hoofdredacteur meer dan twee weken van te voren al aankondigt dat de kopijsluiting op 14 februari is? Je denkt: dat duurt nog een hele tijd, op 14 februari is sinds een jaar of 49 Ilse jarig. Ilse stuurt een kaartje dat ze haar Sara pas in maart langs wil laten komen (typisch vrouwtjes Snippen, altijd op zoek naar uitstel. Ik denk dus Ilse is voorlopig nog niet jarig, dus die kopij kan nog wel even wachten. Ja, dan ga ik flink lek op de maandagavond na het sluiten van de kopij. De redacteur belt op en ik schrik meteen in de reallife modus: Ilse was het wél, maar ik ben nog niet jarig. Probeer daar maar eens uit te komen. Snel afwassen en kopij gaan schrijven voordat ik naar het zwembad ga, dat is het enige wat me kan redden.

Automatismen zijn fijn, maar let op voor die enkele afwijking. Dat was een uitspraak de cursusleider tijdens mijn waterpolotrainerscursus. Zeventig procent van het spelletje is trainbaar, maar je moet altijd als speler die overige dertig procent zelf opzoeken in het water, bij de tegenstander, bij de scheidsrechter en samen met je medespelers op jacht gaan naar een strakke verdediging, snelle uitbraak en een geautomatiseerde aanval. Dan heb je ook nog Snippen die een automatische reactie hebben richting de scheidsrechter. Daar is de scheids niet van gediend, dat begrijpen die Snippen niet. Ze geven deze fluitisten toch alleen maar opbouwende kritiek? Dat die fluit zelfs bij de Jostiband geen noot zal raken dat is toch fijn voor hem om te weten? Jammer dat het automatisch uiten altijd geld kost voor die Snippen. Het zou eigenlijk andersom moeten. Diana, Frank, Elvira, Ruurd, Martijn en ikzelf geven geregeld advies en daar zijn sommige scheidsrechters echt blij mee,

Automatismen, de allermooiste waren op zaterdag 6 februari te zien bij het afzwemmen in de Meerkamp. Petje af voor al die afzwemSnippen. Ik heb prachtig mooi zwemmen gezien. Applaus voor de zwemles Snippen die als trotse pauwen aan de kant stonden.

Veel plezier in het zwembad in het water en op de kant,

Dick Schwegler ~februari 2016

Kom jij zwemmen bij De Snippen?