Hoe en wat in het bad, september 2017

Hoe en wat in het bad?

In deze rubriek beantwoorden we vragen van ouders, kinderen en alle andere Snippen die zich afvragen hoe of waarom iets gedaan wordt zoals het gedaan wordt. Over zwemles, waterpolo of andere zaken waar je meer duidelijkheid over wil hebben kun je een vraag insturen. We zoeken dan de juiste persoon om de vraag te bantwoorden en publiceren vraag en antwoord in de nieuwsbrief.   Heb je ook een vraag? Stuur hem in naar:  redactie@snippen.nl

Persoonlijke vragen over bijvoorbeeld de vorderingen van een kind krijgen persoonlijk antwoord en worden uiteraard niet in de nieuwsbrief geplaatst.

Deze keer een vraag over zwemles.

Mijn kind blijkt een schaarslag te hebben, maar wat is eigenlijk een schaarslag?

We hebben deze vraag voorgelegd aan lesgeefster Sylvia:

 

Als de kinderen in het ondiepe de beenslag leren dan krijgen ze van de lesgevers te horen: “voeten laten vallen, tenen naar buiten, rondje, pats” Na de pats komt dan een uitdrijf-moment en als deze beweging goed uitgevoerd wordt, dat wil zeggen met beide benen tegelijk, dan hebben ze goede stuwing en gaan ze vooruit door het water.

Bij een schaarslag bewegen de benen ongelijk. Dit betekent enerzijds dat er minder stuwing is omdat de benen niet tegelijk eindigen en er dus geen goede “pats” wordt gemaakt en anderzijds dat de stuwing die er is, wordt afgeremd omdat er alvast één been gaat bewegen. Op deze manier kost zwemmen veel meer energie dan eigenlijk nodig is en daar kunnen de kinderen hinder van ondervinden als ze langere stukken moeten gaan zwemmen (bijv. voor het A of B-diploma)

Hieronder een filmpje waarop de schaarslag duidelijk in beeld is.

De schaarslag afleren is heel lastig. Uitleggen wat er fout gaat helpt vaak niet of nauwelijks. De kinderen doen vaak ontzettend hun best maar ze voelen gewoon niet wat er fout gaat. Wat wel helpt is om als lesgever de voeten van de kinderen vast te pakken en ze op de juiste manier en het juiste moment te laten bewegen. Als de kinderen dit lang genoeg ervaren is de schaarslag enigszins te corrigeren. Dit is één van de redenen waarom we als lesgevers in het ondiepe bij de kinderen in het water staan.

Armslag berichten oktober 2017

[x_recent_posts type=”post” count=”20″ offset=”” category=”armslag-oktober-2017″ orientation=”vertical” no_sticky=”true” no_image=”true” fade=”false”]

Kom jij zwemmen bij De Snippen?