Waterpolo met een beugel

Hoe overleef ik waterpoloën met een beugel?

In onze jeugdteams kan het voorkomen dat er steeds meer kinderen een beugel krijgen. Sommige beugels kun je voor de training weer uit doen, andere zitten op de tanden geplakt (slotjesbeugels). Wat nu als er per ongeluk een bal tegen je mond aankomt? Zonder beugel is dit al niet prettig, laat staan mét.

In het principe beter voorkomen dan genezen, daarom raad ik de kinderen met slotjes aan een speciaal bitje te dragen en de kinderen met een losse beugel deze uit te doen voor een training/wedstrijd.

Bij veel sporten (denk bijvoorbeeld aan hockey) is het dragen van een bitje verplicht. Bij waterpolo is dit echter niet zo en blijft het een keuze van de speler zelf.

Er zijn veel verschillende bitjes op de markt beschikbaar; dik, dun, roze, zwart, noem het maar op. Ikzelf draag graag die van “Mouthguard”, welke te vinden is op de hockey afdeling van de meeste sportwinkels. Deze zijn er ook speciaal voor junioren, zodat het beter past. Op de verpakking staat duidelijk hoe je het bitje in de juite vorm krijgt, zodat het fijn zit.

Als trainer het verzoek om óf allemaal met een bitje in te trainen / spelen, óf alleen nog maar 100% zuivere ballen te spelen 😉

Tatjana Wit (jeugdtrainer en keepster D1)

PS: vraag ook altijd even bij je tandarts / orthodontist na wat hun adviezen zijn! Kijk ook altijd goed je verzekering na, verzekeraars stellen op prijs wanneer je zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen neemt.

Kom jij zwemmen bij De Snippen?