Van de voorzitter Maart 2018

Van de voorzitter

Op vakantie – en in je vrijetijdplons in een willekeurig zwemwater – is het de normaalste zaak van de wereld dat ventjes, jongens en mannen in een beachshort tot over de knie, met daaronder een hippe onderbroek waarvan de bovenste rand versierd met stoere merknaam van een ondernemende tennislegende boven de short uitpiept, te water gaan. Een beetje meewarig wordt je aangekeken als je met een “gewone” zwembroek het water induikt. De gewone zwembroek wordt tegenwoordig Speedo genoemd en in een Speedo zomaar het water induiken en daarna op je handdoekje gaan zonnen, hoe lekker dan ook, komt steeds minder voor.

 

Waterpolo deed je vroeger “gewoon” in een zwembroek, op een zeker moment was het verplicht om een extra zwembroek erover aan te trekken. Daarna kwamen de speciale  waterpolozwembroeken. Sterk van stof, met een speciale coating die je minder goed beet kon pakken. Echte zwembroeken: touwtje strak om je bast en elastiek in de pijpen. Alles met het doel dat je tijdens het edele spel niet bij je edele delen kon worden gepakt. Weinig stof, strak aantrekken, weinig grip. Er was er maar ééntje die geen waterpolobroek aan had: de keeper van Heren 2, Jurjen, vond het “niet fijn” en draagt zijn hele polocarrière al een broek met pijpjes. In zijn dagelijks leven zit hij al strak genoeg in het uniform.

In de zwembaden komen steeds meer jeugd- en herenspelers het bad in met een broek met pijpjes, al dan niet onder een beginnend dan wel ontwikkeld buikje. In het begin verwees ik deze jongens nog wel eens naar het golfslagbad. Dat was toch niet de bedoeling, ze kwamen toch echt een wedstrijd spelen. Lekker in hun broek met het ruime elastiek en voldoende ruimte in de liezen. Als tegenstander komt er al een glimlach op je gezicht: dat wordt een eitje, deze mannen zijn makkelijk bij te houden en de noodgreep wordt vrijwillig aangereikt. Ik pleit voor een aanpak vanuit de KNZB; door het toestaan van het spelen in pijpjespolobroeken zal het Nederlandse waterpolo nooit meer iets voorstellen op het mondiale podium.

 

De Nederlandse waterpolomannen waren Hot en Trending in Taiwan. Met dezelfde mannen in pijpjesbroeken zou de rest van de wereld zich de ballen uit de broek gelachen hebben.

De KNZB maakt zich druk om het waterpolo tot een interessante sport te maken voor sponsors en televisie. Het is overduidelijk waar veel winst valt te boeken: strakke lijven in strakke broeken. Hup de sportschool in, beachshort dragen we op het strand en in het water trekken we de touwtjes strak.

Veel plezier in het zwembad,

Dick Schwegler ~ maart 2018

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?