Goede (sportieve) voornemens

Met de komst van het nieuwe jaar komen ook vaak weer veel goede voornemens naar boven drijven. Volgens onderzoek uitgevoerd door verschillende huisartsen in Nederland is de absolute nummer 1 als het gaat om goede voornemens afvallen, op de voet gevolgd door beter omgaan met geld en meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Het goede voornemen om af te willen vallen kan meerdere redenen hebben. Sommigen willen de kerstkilo’s graag kwijt, anderen hebben wellicht al langer het idee om af te gaan vallen. Wat het motief ook mag zijn, veel mensen grijpen in de periode na de feestdagen de kans om hun levensstijl aan te passen. 

Afvallen is een proces dat tweezijdig is: enerzijds is het een afname in voeding, anderzijds is het een toename in beweging. Zwemmen is zonder twijfel een effectieve manier om calorieën te verbranden. Zwemmen is een non-impact sport, het is neutraal op veel probleemgebieden zoals de heupen, onderrug en de knieën. Heeft iemand in je omgeving dus vaak last van blessures na het sporten op het land, stuur ze door naar de Snippen! Zwemmen wordt door veel gezondheidsprofessionals gezien als een geweldige optie om wat overbodig gewicht te verliezen. 

Om een idee te geven hoeveel calorieën je kunt verbranden door te zwemmen en hoe het opweegt tegen andere veel voorkomende sporten heb ik een klein overzichtje gemaakt (zie tabel 1). Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid calorieën die je verbrand beïnvloeden. Eén daarvan is je gewicht, over het algemeen geldt hoe meer je weegt hoe meer je verbrand. Om alles nog wat ingewikkelder te maken speelt je metabolisme ook mee. Je metabolisme is een persoonlijke variabele die voor iedereen anders is, het is dus niet mogelijk om een “one size fits all” overzicht te maken- houd hier rekening mee! Voor het gemak heb ik gebruik gemaakt van berekeningen voor iemand met een “gemiddeld” metabolisme, je kunt er over het algemeen vanuit gaan dat de getallen in de buurt zullen liggen van jouw eigen persoonlijke waarden mits je geen metabole ziektes hebt (bijvoorbeeld diabetes). 

Tabel 1: Calorieën die je per uur kunt verbranden door te zwemmen

Calorieën per uur (kcal)
Startgewicht (kg)Snel zwemmenLangzaam zwemmen
50487350
60590413
70704493
80817572
90931651

Dit betekent dat als je een goede training meepakt van waterpolo, of een vol uur mee doet met de leszwemmers, je al gauw een vierde van de aangeraden hoeveelheid calorieën per dag verbrand. Wanneer we zwemmen vergelijken met andere sporten zoals hardlopen of fietsen zien we dat de hoeveelheid calorieën die je kunt verbranden per uur ongeveer gelijk ligt. Het grote verschil zit hem, zoals eerder besproken, in de belasting van het lichaam. Fietsen en vooral hardlopen zijn high-impact sporten, wat inhoud dat de belasting op je lichaam- en dan vooral de gewrichten- relatief hoog is. De sport die je “het beste” kunt doen als je enige doel is het verbranden van calorieën, is cross-country bergopwaarts skiën (veel plezier daarmee!). 

Uiteindelijk blijft afvallen vooral een aanpassing van je levensstijl: meer bewegen en minder eten. Het beste zou het natuurlijk zijn als je je eetpatroon aanpast, naar je werk/school loopt of fietst en ook naar de training/wedstrijd/zwemles fietst. Dit is echter voor maar weinig mensen haalbaar, helemaal in de drukke wereld waar we in leven op dit moment. Mocht je ook willen gaan afvallen in 2020, probeer dan kleine stappen te nemen die je over het hele jaar kunt vasthouden. Pak een training extra per week mee (of begin over het algemeen met trainen op de dinsdagavond). Fiets iets meer en eet wat gezonder. Het belangrijkste is dat de positieve veranderingen in je leven blijven hangen, en dit is vaak waar het bij veel mensen misloopt. Wellicht is dit artikel voor veel Snippen overbodig omdat we met zijn allen al zeer sportief zijn, laat het in dat geval lezen aan mensen die wat meer moeite hebben met gewichtsverlies. Waterpolo is vooral een geweldige manier om sociaal gewicht te verliezen, door het hebben van teamleden is het komen opdagen voor wedstrijden etc. makkelijker. 

Voor nu wil ik jullie een geweldig 2020 wensen en ik hoop dat jullie goede voornemens van vorig jaar zijn blijven plakken! 

Heb jij nou leuke goede voornemens omtrent waterpolo? Stuur ze vooral in! Dan kan ik ze wellicht meenemen in de eindejaars editie van 2020! Dan kunnen we met zijn allen kijken of we ons aan onze doelen houden! 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?