Van de voorzitter Feb 2020

Zondag 5 januari 2020 hebben we met elkaar geklonken op het nieuwe jaar. Met een aantal Snippen was het een vertrouwd en gezellig samenzijn onder genot van bubbels, bier en borrelhapjes. Onze clubhuiscommissie had voor een gezellige ontvangst gezorgd. In mijn nieuwjaarstoespraak blikte ik terug op het afgelopen zwem- en waterpolojaar en keek ik samen met de aanwezigen vooruit naar wat 2020 ons gaat brengen. 

Nog even en Mya duikt weer als eerste Snippen in het water van het Amstelbad. Een vol seizoen komt eraan met Jeugdolympiade, Snippenbarbecue, Nacht van het Amstelbad, waterpolotoernooien en ons eigen Snippentoernooi. Vijf lesgevers zijn in opleiding voor elemantair zwemleider 2, een kwaliteitsimpuls van jewelste. Plannen zijn er ook genoeg: activiteiten rondom het EK Voetbal, de Olympische Spelen, teamuitjes, clubhuisfeestjes en een echte openwaterzwemactie in de Amstel. Bij de Snippen kan heel veel, als we het maar samen blijven doen, binnen het clubverband en in goed overleg.

Aan het einde van de nieuwjaarstoespraak werd de prijs uitgereikt voor de “vrijwilliger van het jaar”. Tatjana Wit heeft een jaar lang voor deze prijs mogen zorgen en heeft de trofee doorgegeven aan Dewy van ’t Hull. Dewy is vijf jaar geleden met haar dochter Naomy naar de club gekomen. “Als ik wat kan doen, dan moet je het zeggen”, sprak ze al heel snel. Een aanpakker waar iedere club trots op is. Foto’s maken, helpen bij toernooien, meedoen met de nacht van het Amstelbad, sponsoren en lesgeven. Dewy geeft vorm aan de uitspraak: “Vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar wat jij voor de club kan doen”. 

Een dag later ging ik naar een nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Oud-voorzitter Piet Roos heeft me in de vorige eeuw gewezen op het belang van het contact met de burgemeester en wethouders. Het was, volgens Piet, belangrijk om ook in goede tijden je gezicht te laten zien op het gemeentehuis. “Dan weten ze wie de Snippen is, en dat is altijd handig”, was zijn advies. Dus ga ik met enige regelmaat op bezoek, heel vaak samen met Hans Leendertse. Ook deze editie had ik gewoon als altijd met hem afgesproken. Dat hij was genomineerd voor de Waarderingsspeld van de Gemeente Ouder-Amstel had ik hem niet verteld.

Hans Leendertse, had zijn eerste kennismaking met de Snippen toen hij als klein jochie van 10 jaar mee ging met de grote jongens op de fiets naar een waterpolowedstrijd van De Snippen in het Heiligewegzwembad in Amsterdam. 

De toenmalig voorzitter Verburg vond hem nog wat jong. “Als je 12 jaar bent mag je komen spelen” was het antwoord op zijn waterpolowens. Het is er toen niet meer van gekomen. 

Eind jaren ’80 kwam Hans met Klaas, het kleine zoontje van zijn vrienden, mee naar de Snippen en is niet meer weggegaan. 

Hans heeft een flinke lijst van taken en functies achter zijn naam staan: lesgever bij het elementair zwemmen, bestuurslid, lid van de clubhuiscommissie, materiaalman, verbouw- en onderhoudsman voor het clubhuis De Spetter en inkoper voor de bar. Bij jeugdwatertoernooien in Deventer en het Amstelbad was Hans de man die zorgde voor de tenten, vervoer en het eten & drinken. Tijdens de zwemlessen in De Meerkamp is Hans de gastheer. In het water heeft Hans jaren meegedaan met het trimzwemmen in het Meerbad in Abcoude. 

Hans Leendertse vertegenwoordigt het kapitaal van de club; een stille kracht waar je altijd van op aan kunt. Praktisch en technisch onderlegd. Ook na tegenslagen laat hij zich niet uit het veld slaan. “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan” en “We spreken alle talen behalve betalen”, zijn twee van zijn lijfspreuken waarmee hij laat zien dat hij een groot clubhart heeft en klaar staat om als een groots vrijwilliger een bijdrage te leven aan zijn Snippen.

We zijn mooi van start gegaan in 2020. Maak er een sportief en gezellig jaar van.

Dick Schwegler

Februari 2020

Kom jij zwemmen bij De Snippen?