Hoeveel banen moet je zwemmen om alle lekkernijen te verbranden die we normaliter verorberen tijdens de feestdagen?

Tijdens de feestdagen zijn er een hoop tradities, ze zijn voor iedereen anders, maar iets wat iedereen met elkaar gemeen heeft is dat er lekker gegeten wordt tijdens de feestdagen. Om toch even wat perspectief te bieden wil ik graag met jullie doornemen hoeveel banen er gezwommen moeten worden om een aantal van onze lievelingslekkernijen te verbranden. Nog wel even een herhaling van uit een eerder artikel: het aantal verbrande calorieën heeft sterk te maken met je gewicht. Weeg je iets meer? Dan zul je meer calorieën verbranden en hoef je dus wat minder ver te zwemmen. Weeg je iets minder? Dan zul je wat meer moeten zwemmen! Over het algemeen nemen we aan dat je voor elke kilogram meer gewicht je 1% meer kilocalorieën verbrand per uur.

Om de berekeningen te laten werken heb ik verder nog de volgende aannames gedaan:

  1. De banen zijn 25 meter lang
  2. De zwemmer weegt 75 kilogram
  3. De zwemmer heeft 20 seconden nodig per baan

Laten we beginnen bij de pepernoot! Nou lijkt de pepernoot niet een caloriebom, maar vergis je niet! Een pepernoot bestaat voornamelijk uit suiker en dat maakt toch dat een pepernoot een aardige calorische waarde heeft. Een handje pepernoten (17 gram) bevat volgens het Voedingscentrum 75 kcal. Dat betekent dat je voor een handje pepernoten maar liefst 21.5 banen moet zwemmen. Als we aannemen dat er in een handje pepernoten ongeveer 12 pepernoten zitten komt dat neer op bijna 2 banen per pepernoot. Het wordt nog leuker als we de (in mijn mening) veel lekkerdere pepernoten met chocolade meenemen in de berekening. In een zak van 300 gram zitten circa 75 van deze pepernoten en telt 1500 kcal. Dat betekent dat je per pepernoot ongeveer 3 banen moet zwemmen!

Dan gaan we verder naar een andere favoriet tijdens het Sinterklaasfeest, de chocoladeletter. Omdat chocoladeletters erg van elkaar kunnen verschillen in formaat, nemen we er eentje van een van de bekendste merken: Verkade. Volgens hun website zit er in 100 gram chocoladeletter ongeveer 540 kcal (let wel op! Dit is de melk variant). Per hap kun je ongeveer 14 gram aan chocolade tot je nemen (de enthousiastelingen daargelaten natuurlijk!). Als we dit allemaal meenemen in de berekening houdt dat in dat je per hap 11 banen zwemmen moet! Ben je nou zo iemand als ik die zich niet kan inhouden, dan zul je voor de hele chocoladeletter toch echt moeten geloven aan 208 banen…

Met kerst zitten mijn familie en ik graag aan de kerstkransjes, of ze nou van chocolade, amandel, schuim of roomboterbeslag zijn gemaakt, ik vind het heerlijk. Misschien dat ik dit jaar wel wat rustiger aan doe aangezien je per kransje toch al gauw 5 banen moet zwemmen in het meest gunstige geval. Voor een kerstkransje gemaakt van chocolade zit je vast aan 7.2 banen, kerstkransjes van roomboter kosten je 7.5 banen per stuk. De meeste banen zul je moeten zwemmen na het eten van een kerstkransje gemaakt van schuim, die kosten je al gauw 8.3 banen per stuk!

Iets wat ik wel vaak in mijn kerstboom heb hangen, maar eigenlijk niet vaak eet zijn zuurstokjes. Ik vind het altijd heel gezellig staan in de boom maar eet ze eigenlijk nooit op… Misschien is dat wel beter? Per zuurstokje á 14 gram kun je uitgaan van 4 kcal. Het minst van wat we tot nog toe zijn tegengekomen! Dat kost je nog geen baan per zuurstok! (0.57 baan om precies te zijn).

En van kerst gaan we dan naar het nieuwe jaar! Naar de beroemde oliebol. Ik ben vooral benieuwd waar we dit jaar de lekkerste kunnen krijgen. Of je hem nou zelf bakt of haalt bij je lokale oliebollenkraam, ze zijn onlosmakelijk verbonden met het nieuwe jaar. Nog even genieten voor je weer moet beginnen met de goede voornemens! Hoeveel banen moet je precies verbranden per oliebol? Die vraag stellen we graag aan ons publiek! Kun jij bij benadering berekenen hoeveel banen je moet zwemmen voor een avond oud&nieuw vieren? Dat houdt dan in; 1 oliebol, 1 appelflap en een glaasje champagne? Stuur dan je antwoord in naar snippencommunicatie@gmail.com en win een Chocoladeletter!* Je mag dezelfde aannames gebruiken als in dit artikel. Onder de antwoorden met de juiste antwoorden zal een chocoladeletter worden verloot.

* de chocoladeletter moet je er vervolgens wel bij de training af komen zwemmen!

Kom jij zwemmen bij De Snippen?