Van de Zwemcommissie

Zaterdag 4 februari was er afzwemmen voor ABC en de Snippenbrevetten.

We feliciteren de volgende Snippen:

 

Onze examinator Sylvia van der Marel heeft een verslag opgesteld. Dit wordt gestuurd naar de NRZ (Nationale Raad Zwemveiligheid) en gedeeld met de lesgevers

Uit het verslag als algemene opmerking:

Stimuleer kinderen met lange haren of pony’s om met een badmuts te  zwemmen, of alle haren (vooral en ook de pony’s) ingevlochten of vastgezet. Ik zie weer heel veel ‘haren in gezichten’ rondzwemmen.

Uit het verslag de volgende complimenten:

Voor diploma A:
Wat zijn deze afzwemmers goed in onder water zwemmen, wat zwemmen ze ver en zijn ze al vaardig met varianten van door het gat zwemmen (extra rondje, extra ver etc.). Ook de borstcrawl is erg goed.

Voor diploma B:
De B-kinderen hebben bij de schoolslag duidelijk rust in hun slag en maken zich mooi lang. De wedstrijdslag gaat bij de meesten goed.

Voor diploma C:
Wat goed om te zien dat de meeste kinderen zelfs mèt jas/windjack zo ver onder water zwemmen en door het gat gaan.

Voor de brevetten:
|We mogen als vereniging trots zijn op onze brevetzwemmers! Er wordt goed gezwommen en mooie vaardigheden getoond. Voor alle brevetten geldt dat heel goed te zien is dat de kinderen met veel plezier zwemmen. Het is belangrijk om de kinderen te laten ervaren hoe leuk zwemmen is en daar zijn alle lesgevers duidelijk in geslaagd! Vandaar ook dat er een vast groepje zwemmers in het Sterrenteam blijft zwemmen. Het Sterrenteam heeft de uitdaging gekregen om bij het afzwemmen in juni een baantje schoolslag achteruit zwemmen te laten zien. Dat wordt dus goed nadenken over de stuwvlakken en de weerstand in het water!

 

Verder is mij opgevallen dat veel kinderen ‘haast’ hebben.

Bijvoorbeeld bij de uitvoering van de samengestelde rugslag. Deze slag komt bij meerdere brevetten terug en veel kinderen zwemmen deze slag te gehaast en bouwen geen 2(!) drijfmomenten in of raken in de war met de timing van de armen en de benen.

Of kinderen willen hun voorganger passeren en gaan daardoor sneller (en vaak slordiger) zwemmen en jagen hun voorganger daarmee ook op.

Ook zag ik een aantal kinderen die tijdens de uitdrijffase van de schoolslag al met de volgende slag startten waardoor ze zichzelf eigenlijk al afremmen en er minder rendement uit de slag gehaald wordt.

Natuurlijk zijn er altijd verbeterpuntjes te noemen maar als examinator ben ik na zo’n afzwemmoment trots op onze vereniging! Wat een talent hebben we in het water liggen maar zeker ook op de kant staan, want met elkaar hebben we voor alle diploma’s en brevetten een uitstekend niveau laten zien!

Groet,

Sylvia

Kom jij zwemmen bij De Snippen?