Van de voorzitter april 2023

Het was ergens in het einde van de vorige eeuw, pak ‘m beet 20 jaar geleden uit mijn hoofd. Kring Amsterdam-’t Gooi bestond nog en ik speelde samen met mijn broer bij Heren 3, of was het Heren 4? Voor het eerst deed GSA (Gay Swim Amsterdam) mee in de waterpolocompetitie. Het was vooraf veel spannender dan toen de wedstrijd was begonnen. Even waren we schuchter en durfden o.a. David Verlinde en Henkie Olij het fysieke contact niet aan te gaan. Toen het eerste doelpunt viel gingen we doen waarvoor we gekomen waren: een gezellig potje waterpolo.

Het was ergens in het voorjaar van 2021, in Hongarije een omstreden wet goedgekeurd die het illegaal maakt om “LHBTI-waarden te promoten” bij minderjarigen. Het wetsvoorstel kwam van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn conservatieve Fidesz-partij. Veel protesten, regenboogvlaggen op gemeentehuizen en sportclubs lieten van zich horen. Het logo van de Snippen kwam met een regenboogvariant en ik plaatste het bij mijn e-mail handtekening.

Het was ergens in maart 2023, ik zette het originele Snippenlogo weer bij mijn e-mail handtekening, in de veronderstelling dat het verhaal wel was verteld.

De afgelopen weken worden lhbti’s bedreigd, regenboogvlaggen worden vernield en in brand gestoken, spreekkoren op de voetbaltribunes. Wordt het erger? Dat lijkt er helaas wel op. Het aantal geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen lhbti’s steeg van 428 in 2009 naar 2.471 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van belangenorganisatie COC Nederland. Zeven op de tien lhbti’s krijgen te maken met discriminerend geweld, zowel verbaal als fysiek.

Nederland is een tolerant land, tenminste dat roepen we altijd. Laten we die tolerantie waarmaken in woord en gebaar. Niet wegkijken maar aanpakken. Geniet van het leven en de vrijheid die we hebben om leven en keuzes te maken zoals je ze zelf wilt.

En hoe zit het met de regenboogSnip?

Die staat weer in mijn handtekening.

Veel plezier in en rondom het bad,

Dick Schwegler, april 2023

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?