Duurzaamheid en Vooruitgang bij Amstelbad: Terugblik en Toekomstplannen

Terwijl de regen gestaag uit de hemel valt en ons thuisbad, het Amstelbad, sinds 15 september verlaten oogt, zijn er achter de schermen opvallende ontwikkelingen gaande. Zwemcoördinator Mya Verkerk, zwembadmanager Bart Keijzer, vrijwilliger onderhoud Jan Boom en bestuurslid Robbert Eysink Smeets zetten zich op deze natte donderdag in om het bad op te ruimen en winterklaar te maken. Tevens onthult Eysink Smeets enkele successen van het afgelopen seizoen en werpt een blik op de duurzame toekomstplannen.

Eysink Smeets deelt trots de grote stappen op het gebied van duurzaamheid: “Vanaf de opening op 29 april hebben we nul komma nul gas verbruikt voor het zwembadwater! Het enige gasverbruik was voor de frituur van Jasper’s Place.” Dit succes is te danken aan de 54 sundiscs op de daken en de nieuwe afdekking van de baden. Hierdoor kon de watertemperatuur deze zomer continu op 24 graden worden gehouden, wat door de bezoekers als zeer aangenaam werd ervaren.

Met deze ervaring op zak richt het Amstelbad zich nu op de volgende fase van verduurzaming. De energieverslindende ketel wordt komende winter vervangen door een kleinere en zuinigere versie. Ook staan de vervanging van de chloor- en zwaveltanks op het programma om aan nieuwe regelgeving te voldoen.

De verduurzaming is mede mogelijk gemaakt door de lening van de gemeente, die versneld kan worden afgelost dankzij het succesvolle bezoekersaantal van 42.500 dit jaar. Andere voorzieningen worden ondersteund door sponsors en Rabo Club Support. Het bestuur benadrukt dat alle vormen van steun welkom zijn, zoals abonnementen, donaties, en deelname aan de Club van 50. Een speciale dank gaat uit naar de circa honderdzestig vrijwilligers die bijdragen aan het succes van het Amstelbad.

Blikkend naar de toekomst onthult Eysink Smeets de plannen voor vervanging van het speelkasteel en de mogelijke komst van een ‘air mountain’: een springkussen gevuld met lucht van anderhalve meter hoog en een oppervlakte van 12 bij 7 meter. Deze toevoegingen zullen naast het zwemmen kinderen nog meer mogelijkheden bieden om te bewegen.

Met alle reeds aanwezige voorzieningen, waaronder tafeltennistafels, balsportvelden, een trampoline en speelgebieden voor de kleintjes, kijken de betrokkenen reikhalzend uit naar het voorjaar. De website amstelbad.nl biedt informatie voor geïnteresseerden en potentiële vrijwilligers.

Kortom, het Amstelbad gaat niet alleen de winter in met een opgeruimd gevoel, maar ook met een heldere visie op een duurzame en veelbelovende toekomst.

Met dank aan het Weekblad voor Ouder-Amstel, je vindt het originele artikel hier: https://www.weekbladvoorouderamstel.nl/lokaal/duurzaamheid/964039/amstelbad-nul-op-de-meter

Kom jij zwemmen bij De Snippen?