HomeZwemlesPraktische zaken

Het zwemseizoen loopt van september t/m juli. De zwemlessen vinden plaats van 18:00u tot 19:30u in Zwembad De Meerkamp te Amstelveen.

Snel menu:

Lestijden

We hebben twee lesuren van 45 minuten.

Het eerste lesuur, van 18:00u tot 18:45u, bestaat uit de volgende groepen:

Ondiepe bad:

 • Rood
 • Groen
 • Wit

Diepe bad:

 • A (Bruin), B en C

Het tweede lesuur, van 18:45u tot 19:30u, bestaat uit de volgende groepen:

Ondiepe bad:

 • Blauw
 • Geel

Diepe bad:

 • Brevetten
 • Sterrenteam

De kinderen mogen 5 minuten voor aanvang van de zwemles de zwemzaal in. Zij nemen dan rustig plaats op de bank in de hoek bij het ondiepe bad. De eerste les mogen ouders mee het zwembad in en gedurende de les beneden blijven zitten. De volgende lessen nemen de ouders boven plaats, op de tribune. Indien u niet plaatsneemt op de tribune, informeer uw kind of de lesgever hierover en eventueel andere ouders op de tribune. Bij ziekte of ongelukjes is dan bekend dat u er niet bent.

Gekleed zwemmen

Elke eerste zaterdag van de maand wordt er met kleding gezwommen. De kinderen moeten dan meenemen:

Alle lintjes: T-shirt
Bruin (A): T-shirt met lange mouwen, lange broek (geen legging) en schoenen met harde zool (geen slippers of surfschoenen)
B: T-shirt met lange mouwen, lange broek (geen legging) en schoenen
C: T-shirt met lange mouwen, lange broek (geen legging), regen- of windjack en schoenen
Bokje: Pyjama met lange mouwen en lange broek
Poelsnip: Geen
Houtsnip: Geen
Watersnip: Regenpak
Goudsnip: Winterkleding, winterjas en (zware) winterschoenen evt. met muts, sjaal en handschoenen

Badkleding

Kinderen hebben veel aandacht nodig voor het leren van de zwemslagen en het is prettig als zij niet gehinderd worden door loszittende haren of afzakkende badkleding. Daarom adviseren wij om de volgende aandachtspunten in acht te nemen:

 • Badpakken zijn voor meisjes het meest praktisch. Deze zitten stevig en zakken niet af bij duiken of onder water zwemmen.
 • Lange zwembroeken maken het zwemmen erg zwaar. Wij adviseren daarom een strakke zwembroek.
 • Haren die in de ogen hangen zijn erg onhandig. Daarom adviseren wij om de haren van uw kind met een elastiekje bij elkaar te binden tijdens de zwemles of een badmuts te dragen.
 • Tijdens het Zwem-ABC ligt de nadruk op veiligheid en watergewenning. Het zwemmen met brilletje is daarom niet toegestaan. De kinderen zullen leren om onder water te kijken en zich te oriënteren.

Jaarplanning

Elk seizoen maken wij een jaarplanning. Hierop staan de afzwemdata, wanneer er geen zwemles is of wanneer er een speciale activiteit gepland is.

De jaarplanning is terug te vinden onder het kopje ‘Jaarplanning‘.

Tijdens de schoolvakanties (met uitzondering van de zomervakantie) is er gewoon zwemles, tenzij de zaterdag een feestdag is.

Ouderzwemmen

1 of 2 keer per jaar is er ouderzwemmen . Hèt moment waar kinderen vaak naar uitkijken: een van hun ouders mag meedoen met de zwemles! De kinderen kunnen dan van dichtbij laten zien hoe goed ze hun best doen en ouders kunnen eens ervaren dat het nog niet zo gemakkelijk is om goed te drijven, door het gat te zwemmen of een goede borstcrawl te laten zien!

We hopen dat alle kinderen iemand meenemen en daarom vragen we iedereen om voor het eerste lesuur na het omkleden even met de kinderen in de kleedkamers te wachten. De ruimte bij de douches raakt anders overvol. Komt u voor het tweede lesuur dan kunt u, samen met uw kind, gewoon op de bank plaatsnemen. Bent u als ouder zelf verhinderd? Opa, oma, of een grote broer of zus zijn ook welkom. Vanwege de beperkte ruimte in de badjes en banen is er helaas maar 1 begeleider per kind toegestaan.

Ziekte

Voor het aanleren van de zwemslagen en het opbouwen van de conditie is het belangrijk dat er continuïteit zit in de aanwezigheid bij zwemlessen. Het kan natuurlijk voorkomen dat een kind een keer ziek is. Mocht het zo zijn dat een kind enkele weken niet naar de zwemles kan komen, dan stellen wij het op prijs als wij hiervan op de hoogte gesteld worden. (zie pagina ‘Contact’).

Filmen


Het maken van video-opnames door ouders tijdens de lessen langs de badrand is niet toegestaan. Incidenteel kan het voorkomen dat iemand van De Snippen een opname maakt van de lessen. Dit zal uitsluitend gebruikt worden voor trainingsdoeleinden van onze eigen lesgevers. Mocht u er bezwaar tegen hebben dat uw kind gefilmd wordt in de zwemzaal, tijdens de zwemles, dan kunt u contact opnemen met de zwemcommissie (zie pagina ‘Contact’).

Waterpolo

Vanaf het behalen van het B-diploma kunnen kinderen zich opgeven voor waterpolo. Wij doen mee met mini-waterpolotoernooien waarbij kinderen kunnen kennismaken met deze tak van sport. Er zijn verschillende jeugd-teams maar ook voor volwassenen hebben wij verschillende teams. De jeugdtrainingen zijn op dinsdagavond. Mocht uw kind (of uzelf) interesse hebben om een keer vrijblijvend een training mee te doen, neem dan contact op met de zwemcommissie (zie pagina ‘Contact’).

Aanmelden

 

Door het grote aantal aanmeldingen zijn wij helaas genoodzaakt een wachtlijst te hanteren. als een kind 3,5 jaar is of ouder kan hij of zij aangemeld worden.  Aanmelden is mogelijk via het inschrijfformulier. Op het moment dat wij het inschrijfformulier ingevuld ontvangen plaatsen wij uw kind op de wachtlijst.

Als kinderen 4,5 jaar of ouder zijn kunnen ze worden opgeroepen om te starten met zwemlessen als er een plekje beschikbaar is.
Dit oproepen doen wij in principe via email dus het is belangrijk om eventuele email wijzigingen aan ons door te geven.

Wanneer een kind al elders zwemles heeft (gehad) of elders een diploma heeft gehaald kan hij of zij ook via bovenstaande procedure aangemeld worden. We maken dan een afspraak om het zwemniveau van het kind te beoordelen. De niveautest wordt gedaan door een ervaren lesgever. Deze lesgever bepaalt in welke groep het kind kan instromen. De zwemcommissie zal vervolgens contact opnemen als er ruimte is in de betreffende groep.

.

Contributie

Wanneer een kind komt zwemmen bij De Snippen, wordt het lid van onze vereniging en is er contributie verschuldigd. Wij werken niet met leskaarten of zwemabonnementen. Het contributiejaar van De Snippen loopt gelijk met het zwemseizoen: van september tot juli. Medio oktober stuurt de penningmeester de contributienota’s voor het lopende seizoen via de email.

Het lidmaatschap geldt voor tenminste 1 seizoen. Het inschrijfgeld is €15,- en voor de diplomakosten brengen wij bij het afzwemmen €5,- in rekening.

De bedragen voor het komende seizoen zijn te vinden onder het kopje ‘Contributie

Als iemand later in het seizoen lid wordt, dan wordt de eerste contributie naar verhouding aangepast.

Opzeggen

Opzeggen dient schriftelijk voor 1 juli te gebeuren door een mail te sturen naar ledenadministratie@snippen.nl

Zonder tijdige opzegging wordt het lidmaatschap automatisch met een jaar verlengd.