Van de voorzitter – mei 2015

Woensdag 29 april hebben we afscheid genomen van de waterpolotrainingen en trimzwemmen in het Meerbad in Abcoude. Sinds 1974 het trainingsbad van de waterpolo- wedstrijd- en trimzwemSnippen. Daarnaast hebben ook veel bekende Snippen, waaronder Arnold, Vera en Diana daar hun eerste slagen zwemles gezwommen onder de bezielende leiding van badmeester Dirk en badjuf Jose. Op deze laatste dag toch nog een primeur. Onze jongste Snippen hebben samen met hun ouders de laatste training gezwommen. Na een start met spel met alles wat maar wil drijven werden de capjes opgezet voor een partijtje ouders-kinderen. Waar een normale wedstrijd wordt gespeeld in 7 tegen 7 was het nu mogelijk om 15 tegen 15 te spelen. Leuk om onze kleine pupillen te horen roepen: “Hier mam, speel, ik lig vrij. “ Het kleine badje was eivol. Enkele ouders kozen het zekere voor het onzekere en speelden hun eigen partijtje zonder bal maar met bubbels in het bubbelbad.

De dames die voor de aansluitende training kwamen waren aangenaam verrast door de aanblik van het enthousiaste spel. De kinderen wonnen de wedstrijd. Wie het laatste doelpunt maakte is helaas in de reuring niet meer op mijn netvlies blijven staan. Ik weet wel dat de ouders onder aanvoering van Barbara, Dewi en Natasja hebben gevraagd om een revanche. Natuurlijk gaan we dat doen. Op vrijdag 19 juni is de Nacht van het Amstelbad. Nadat de tentjes zijn opgezet gaan ouders en kinderen te water in het heerlijke water van het Amstelbad voor een partijtje waterpolo.

Mark Schram, de trainer van de Snippen die dit seizoen heel verdienstelijk zijn debuut maakte als trainer/coach van Dames 2, had voor de afsluitende training een echt Apenkooi parcours uitgelegd. Compleet met loopmat, aerobics en mat-peddelen. Zelf doet Mark natuurlijk ook mee, wat hem op enige steelse blikken uit het diepe bad kwam te staan. Daar zwom Dames 1 hun all-time favorite training en liet Tatjana zien hoeveel progressie ze heeft geboekt onder de keeperstrainingen van Arnold. Er is maar één heer die van apenkooien houdt, Otto de Boer. Aangezien hij bij Heren 2-3-4 niet aanwezig was bij de training konden alle spelattributen de kant op en werd een partijtje gespeeld. Ook heren 1 zijn meer mannen van bal-op-doel en hebben op deze passende wijze afscheid genomen van het Meerbad.

Cees Bellaar leidde de trimzwemmers door de laatste Snippenmeters. Corrie Rietveld vertelde me vooraf aan de training dat ze nu echt gaat stoppen. Met 81 jaar de oudste Snip die hele generaties trainers langs heeft zien komen. Wanneer we precies begonnen zijn met trimzwemmen is nog een vraagteken. Eén van de eerste trainers was Alfons Vogel. Inderdaad de Vogel die onlangs bij de lintjesregen in Ouderkerk aangenaam werd verrast met een Koninklijke onderscheiding voor al zijn vrijwilligerswerk voor Kurk, Amstelbad, Vogelwerkgroep, Pingpongclub en niet op de laatste plaats de Snippen. Samen met Jan Bijleveld was Alfons een lange tijd het gezicht van het elementair zwemmen van de Snippen. De minicursus voor nieuwe lesgevers is in die dagen ontstaan. Alfons leidde ook de Snippenkampen in Vinkenveen en (what’s in a name) Vogelzang. De jonge Snipjes werden door Fons naar een mooi stukje ongerept strand geleidt. Toen we daar aankwamen bleek het een naaktstrand te zijn. De borden FKK-strand hadden ons toch moeten waarschuwen. Klassieke reactie van Alfons: “Vroeger was dit er nog niet”

Een pluim voor Alfons , de onderscheiding is dik verdiend en ik hoop dat Corrie Rietveld nog veel zonnige meters mag maken in het Amstelbad en dat ze op Koningsdag nog een biertje komt drinken op de kermis.

“We creëren betrokkenheid. Alle spelers worden verplicht iets voor de club terug te doen. Zo kan het gebeuren dat de hoofdtrainer op de donderdagse clubavond biertjes taps in het clubhuis en de selectiespelers om beurten de zwembadvloer schrobben na een training. Dat geeft zoveel positief effect binnen de club. Een speelsters van het eerste was lang geblesseerd en toen heeft ze mijn ouwelullen-team getraind. Die betrokkenheid is toch schitterend. Als je je niet wilt inzetten voor de club,hoef je hier ook niet te komen, wie je ook bent, Van selectiespelers wordt verwacht dat zij helpen bij de jeugdtrainingen en dat zij middels sponsoracties helpen voor extra geld in het laatje. Ook bij toernooien staan ze allemaal klaar.”

Deze uitspraken zou ik zomaar zelf hebben kunnen bedenken, echter ik heb ze gelezen in een interview in de ManMeer van mei 2015. In heldere taal deelt Kees Gielen, voorzitter van UZSC zijn visie op het runnen van een club. Een club draai je alleen voor en door de inzet van leden. Iedereen is vrijwilliger. Een mooie leidraad voor ons kleine cluppie: bedenk wat je voor je club kan doen en niet wat de club voor jou moet doen. Kansen zijn er genoeg bij de Snippen: elementair zwemmen, waterpolotrainen en coachen, , commissie- en bestuurswerkzaamheden, toernooi-organisatie, fluiten en jurytafel. We kunnen het als we het samen doen en hebben alle Snippen nodig. Wat is jouw bijdrage voor het nieuwe seizoen?

Veel plezier in het zwembad in het water en op de kant,

Dick Schwegler ~mei 2015

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?