Waterpolocompetitie 2019-2020

De ontwikkelingen omtrent het Coronavirus in Nederland volgen zich op dit moment in razend tempo op. Ik zelf heb het gevoel dat ik elke dag wel weer een mailtje krijg van een bedrijf dat ik mijn e-mailadres gegeven heb om mij te vertellen hoe zij omgaan met de situatie. Daarbij komt dat ik het aantal persconferenties van premier Rutte en zijn kabinet inmiddels lastig meer kan bijhouden, wat eerst voor mij bijzonder was is inmiddels bijna dagelijkse kost. 

Ook bij de KNZB gebeurt er een hoop om zo goed mogelijk te kunnen meewerken aan de maatregelen. Dit heeft hele grote gevolgen voor de verschillende competities in Nederland. Ik zal mij hier vooral focussen op het waterpolo en de andere takken van de zwemsport even achterwegen laten. 

Op 31 maart 2020 heeft de Nederlandse regering maatregelen verlengd ten behoeven van de bestrijding van het Coronavirus. De KNZB heeft als reactie hierop alle competities binnen het waterpolo stilgelegd voor de rest van het 2019/2020 seizoen. 

Guust Jutte, verantwoordelijk voor de wedstrijd- en breedtesport binnen de KNZB heeft in een interview binnen de KNZB het volgende verteld: ‘’Voor alle individuele sporters, teams en verenigingen is het wegvallen van de mogelijkheid om te zwemmen heel vervelend. Niet alleen de resultaten waar een heel seizoen voor is getraind en gespeeld zijn niets meer waard, ook de onderlinge verbondenheid en gezelligheid valt ineens weg. Zeker voor jeugdleden voor wie dit seizoen het laatste binnen een bepaalde leeftijdscategorie is, staat het stoppen van alle wedstrijden gelijk aan het ontnemen van een laatste kans in die categorie. Maar we doen het met een goede reden: gezondheid gaat voor alles. Hopelijk kunnen we na de zomer weer ‘gewoon’ starten met onze activiteiten. Gelukkig hebben alle betrokkenen aangegeven dat we met de nodige flexibiliteit en acceptatie zo veel mogelijk recht kunnen doen aan de sportieve resultaten van de afgelopen maanden en zo het vervolg op een juiste wijze inrichten.”

Binnen de waterpolotak van de zwemsport is de competitie dan ook stilgelegd. Dit betekent dat er geen 2019/2020 kampioenen gekroond kunnen worden. Automatische promovendi en degradanten zullen er ook niet zijn. Dit is natuurlijk erg jammer. Voor de inrichting van de nieuwe competitie is besloten om verenigingen die daar op basis van de huidige stand van de competitie recht op hebben de mogelijkheid te geven om een verzoek tot promotie/degradatie in te dienen (dit is voor Snippenteams alleen eventueel van toepassing voor H2/3; alle andere teams speelden netjes in de middenmoot van de competitie). Deze coulance heeft een grote impact op de competitie indelingen voor volgend seizoen, maar ook voor de in- en overschrijvingen. De exacte gevolgen worden nog in kaart gebracht door de KNZB, daarover dus later meer. 

Wil je nou precies weten wat voor impact dit heeft op jouw competitie? Volg dan deze pagina van de KNZB die regelmatig word geupdate! 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?