Van de voorzitter editie december 2022

Een beetje brakke week startte toen ik op een kille zondagmiddag van mijn fietsrit terugkwam. Waar veel andere fietsers kiezen voor trappen achter een schermpje blijft het echte fietsen toch de voorkeur houden. Nadeel is dan dat je een klein koudje op kan lopen waardoor je niet zo briljant als anders door het water klieft. Een mistige zaterdagmiddag verder stapte ik weer op de fiets om in de kleine wereld van de Ronde Hoep mijn rondje te maken. Gestart met rondjes rijden na de eerste lockdown in maart 2020, het lijkt wel of de wereld er toen heel anders draaide, mijmer ik graag al trappend over de grote en kleine zaken bij de club, het dorp, het werk, het land en ga zo maar even door. Een potpourri van klein bier en grote evenementen.

Waar gaan we met z’n allen naar toe? Veel machtige wereldleiders veranderen in potentaten en heersers met een zucht naar macht en alleenheerschappij. Ooit gekozen door het volk en in dienst gekomen voor het volk stijgt de macht naar het hoofd.  Vrede op aarde lijkt verder weg dan ooit met een oorlog dichterbij sinds 75 jaar.  Al jaren wordt er gehoopt en gebeden voor voorspoed en vrede. In 1956 werd de Oudjaarsconference door Wim Kan via de radio uitgezonden. Ik was er niet bij maar heb toch een paar flarden opgevangen die anno 2022 verrassend actueel klinken.

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Wat zijn uw plannen, wilt u blijven of verdwijnen?

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Gaan we links, gaan we rechts

Zijn we tegen of voor?

Witte Huis, Rode Plein of daar net tussendoor?

Weet u al een beetje wat of hoe

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Naar de afgrond in het donker of naar ’t lichtje van de rede?

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Blijven we hangen op het randje van de vrede?

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Durft u in dit jaar nog over vredesduifjes dromen

Of dacht u dat ’t geluk alleen van straaljagers kan komen?

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Gaan we toch weer op zoek naar de Toverfee

Of gewoon met de blatende kudde mee?

Weet u al een beetje wat of hoe

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

Hou het klein, begin in het klein. Een clubje met z’n leden en vrijwilligers een dorp met z’n bewoners  en voorzieningen gemaakt voor en door vrijwilligers, blijven bestaan door de schouders, daadkracht en draagkracht van ons allen. Stap voor stap wordt iedereen groot.

Veel plezier in en rondom het bad,

Dick Schwegler, december 2022

Kom jij zwemmen bij De Snippen?