Hoe en wat in het bad – editie caps

Hoe en wat in het bad?

In deze rubriek beantwoorden we  vragen van ouders, kinderen en alle andere Snippen die zich afvragen  hoe of waarom iets gedaan wordt zoals het gedaan wordt. Over zwemles, waterpolo of  andere zaken waar je meer duidelijkheid over wil hebben kun je een vraag insturen. We zoeken dan de juiste persoon om de vraag te beantwoorden en publiceren vraag en antwoord in de nieuwsbrief.   Heb je ook een vraag? Stuur hem in  naar:  redactie@snippen.nl

Persoonlijke vragen over bijvoorbeeld de vorderingen van een kind krijgen persoonlijk antwoord en worden uiteraard niet in de nieuwsbrief geplaatst.

Deze keer een vraag over waterpolo.

Waarom moeten de spelers een capje op?

De meest voor de hand liggende reden is dat er in een waterpolowedstrijd 2 teams zijn en aan de kleur van de cap is te herkennen van welk team de speler is. De witte caps worden altijd gedragen door de thuis spelende ploeg en de blauwe caps zijn voor het bezoekende team. De rode caps zijn voor de keepers.

Alle caps hebben een nummer. Aan dit nummer kan de scheidsrechter of de jurytafel herkennen om welke individuele speler het gaat. Van ieder nummer mag er daarom maar 1 meedoen aan een wedstrijd. Veel spelers hebben een vast nummer.

Een andere hele belangrijke reden voor het dragen van een capje is de veiligheid. Vroeger zag de waterpolocap, eruit als op deze foto.  Een stevige lap stof  die je aan 2 kanten kon dragen met een touwtje. Je ziet direct waarom deze cap ook wel “eierdop”  werd genoemd.

Rond 1980 werd deze vervangen door 2 afzonderlijke caps (blauw en wit) met oordoppen. De oordoppen zijn om de oren te beschermen. Ze zorgen ervoor dat een speler geen gescheurd trommelvlies oploopt als hij/zij een bal of klap op het oor krijgt. De oordop bevat wel gaatjes, hierdoor kan de lucht en het water er gemakkelijk uitstromen en wordt het gehoor niet belemmerd. Je kunt het dus nog gewoon horen als de scheidsrechter fluit.

Sinds de jaren 80 zijn er al veel varianten caps voorbij gekomen. Caps met een stootrand of “bumper”,  die overigens helemaal niet hielp, een bal op je kop deed nog steeds zeer! Of caps met fluoriserende oordoppen of in allerlei kleuren of kleurcombinaties.

Onder de waterpolocap wordt soms een badmuts gedragen. De badmuts moet dezelfde kleur zijn als de cap. Dus een witte badmuts onder een witte cap, een blauwe badmuts onder de blauwe cap en voor de keepers een rode! Scheidsrechters kunnen hier heel streng in zijn: geen juiste kleur badmuts, dan moet je zonder badmuts (maar uiteraard wel met cap) spelen.

Omdat gemak nog altijd de mens dient, werd er de laatste jaren veel gespeeld met een schuifje aan de touwtjes, een zgn. koordstopper, zodat de touwtjes niet geknoopt (en met name ontknoopt) hoefden te worden.  Goed om te weten dat dit inmiddels niet meer toegestaan is omdat een (andere)speler zich daaraan kan bezeren.

Ben jij een beginnende waterpolospeler? Dan hoef je vaak nog niet direct een setje waterpolocaps aan te schaffen. Voor de juniorenteams

heeft de vereniging vaak caps beschikbaar. Seniorenteams, en dan met name de hoogste teams, worden nogaleens gesponsord zodat het hele team met gelijke caps speelt. Zo hebben de speelsters van Dames 1 onlangs caps ontvangen van Studio 110 architectuur.

Zo, nu weet je alles over waterpolocaps. Heb je ook een vraag over waterpolo, zwemles of iets anders? Stuur je vraag naar redactie@snippen.nl. Wie weet wordt jouw vraag in de volgende nieuwsbrief beantwoord!

 

 

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?