Lintje voor Jan

Maandag 26 april tijdens de jaarlijkse lintjesregen is er een koninklijke onderscheiding toegekend aan Jan Koolhaas. Vrijdag 30 april is de onderscheiding Lid in de orde van Oranje-Nassau uitgereikt op het gemeentehuis van Ouder-Amstel.

Het was nog een flinke uitdaging om Jan thuis te houden op het moment suprême. “Wie denken ze nou wel niet, dat ik zomaar thuis ga blijven? Ik bepaal zelf of ik thuis ben. Te gek voor woorden dat ze je zomaar dwingen om thuis te zijn”. Tot zover enkele reacties van Jan toen hij hoorde dat hij thuis werd verwacht voor overleg met de wethouder en ondergetekende over het Snippentoernooi.

Jan is sinds 1 juni 1962 onafgebroken lid van De Snippen. Gestart met zwemles in het Heiligewegzwembad in Amsterdam en tot op de dag van vandaag nog steeds actief, in het bad als trainend ex-speler en als scheidsrechter langs de badrand.

Zoals dat gaat in een familie van zwemmers, waterpoloërs en vrijwilligers, was het voor Jan een logische weg om het vrijwilligerspad, wat zijn vader als voorzitter voor hem plaveide, ook te betreden. De bestuursvergaderingen vonden toentertijd plaats bij de familie Koolhaas in de Dorpsstraat. Als er een taakje gedaan moest worden, stak Jan zijn vinger op en zo groeide hij al snel in het vrijwilligerswerk van De Snippen. Al zijn vrijwilligerswerk had en heeft een relatie met waterpolo: aanvoerder, coach, wedstrijdsecretaris, W-cursusleider, organisatie van het jaarlijkse Snippentoernooi en waterpoloscheidsrechter. Alsof het nog niet genoeg was, is hij zes jaar lang secretaris van de waterpoloafdeling van de Regio Mid-West geweest.

Vanaf 1984 is Jan waterpoloscheidsrechter. Hij heeft overal in de regio Mid-West gefloten, maar sinds hij grootvader is geworden, blijft hij wat dichter bij huis en fluit hij regionaal. Dat betekent dat hij nog vele weekenden per seizoen in baden tussen Utrecht, Haarlem, Purmerend en Bussum te vinden is om wedstrijden voor “zijn” club te fluiten. Met zijn 35 jaar als waterpoloscheidsrechter is Jan één van de langst fluitende scheidsrechters van Nederland. Bij het jaarlijkse Snippentoernooi, dat in het Amstelbad wordt gehouden, is hij de hoofdscheidsrechter.

Jan is altijd op de achtergrond aan het regelen voor De Snippen, geen woorden maar daden. Aanpakken en niet verzanden in geklets. Het belang van de club voorop; een clubman pur sang. Het laatste wat hij wil is op het podium gehesen te worden. Na al die jaren was het nu toch een keertje tijd. En daarna vooral weer doorgaan met “gewoon je clubdingetje doen”.

Dick Schwegler

Mei 2021

Kom jij zwemmen bij De Snippen?