Van de voorzitter – juli 2021

Het afzwemfeest is traditioneel de afsluiter van het zwemlesseizoen. Afzwemmen voor de diploma’s A, B en C en aansluitend afzwemmen voor de Snippenbrevetten Bokje, Poelsnip, Houtsnip, Watersnip en Goudsnip. Voor de Snippen die al deze diploma’s al aan de muur hebben hangen is er afzwemmen voor het Sterrenteam.  Als je bij dit selecte groepje zwemt, ben je echt wel vaardig in het water, onder het water en zwevend van de duikplank tussen lucht en water. Maarten Nieuwenburg weet deze groep iedere keer weer uitdagende oefenvormen voor te schotelen, waarbij het hele materiaalhok wordt gebruikt.

Dit seizoen hebben we het anders gedaan, zoals zoveel activiteiten anders dan gepland verlopen zijn het afgelopen jaar. Na de lockdown mocht er in eerste instantie alleen voor de diploma’s ABC les worden gegeven. De brevetten stonden on hold.  Het vrijgekomen badwater hebben we gebruikt voor extra zwemles voor ABC. Tijdens het afzwemmen van 26 juni werd er kwaliteit geleverd. De diploma’s zijn stuk voor stuk dik verdiend. Het gatduiken is bij veel afzwemfeesten een moeizame hobbel; niet bij de 31 afzwemmers van de Snippen. Stijlvol, zonder schroom of angst doken ze het water in om met een paar krachtige slagen onder water door het gat te zwemmen en daarna nog een stuk verder.

Deze Snippen zijn het diploma volledig waard. Nu door naar het volgende diploma, maak het ABC helemaal af, pas dan mag je zeggen dat je kind zwemveilig is.

De brevetters hebben niet veel kunnen zwemmen, geen afzwemmen deze ronde. We hebben het golfslagbad afgehuurd en waren na de lockdown zo’n beetje de eerste gebruiker. Het was genieten tussen de golven en van de glijbaan. Op zaterdag 4 september is de eerste zwemles van het nieuwe seizoen.

Het zomerseizoen draait op volle toeren. Dankzij de verruimingen mag er steeds meer, de sportkantines lopen gelijk op met de horeca. Het terras met gras, biedt ruimte genoeg voor gezelligheid en ontmoeting na de trainingen. Op 2-3 juli is de Nacht van het Amstelbad gehouden. Zevenentwintig Snippen zijn blijven slapen op de zonneweide van het Amstelbad. Vrijdagavond, nadat de tentjes en tent opgezet waren, is er een onderling partijtje gespeeld. Geen 7 tegen 7 maar eerder 12 tegen 12. Mooi om te zien dat de jongsten (Tobias en Tessa) het opnemen tegen de oudste Snip (Wim Schouten), gesteund door medespelers en tegenstanders kreeg iedereen ruimte om te spelen en te scoren. Dierengeluidenspel, de barbecue van Dries, de sateetjes van Ciprian, de middernachtduik,  we-zijn-nog-lang-niet-moe, de oudste Snippen slapen in het schapenhok, wakker worden op de toren, een eerste ochtendtrip over de dikke mat in het diepe, een ontbijtje met berenspek met chocopasta en dan naar huis. In een notendop onze succesformule.  Een  mooie manier om te vieren dat ik sinds 1996 voorzitter mag zijn van een club waarbij gezelligheid, sportiviteit, kwaliteit en knallen-met-z’n-allen hoog in het Snippenvaandel staan. Vieren is ook vooruitkijken; met een actieve groep vrijwilligers bij lesgevers, waterpolotrainingen, commissies, scheidsrechters en bestuur blijft het motief: “vraag je niet af wat de club voor jou kan doen, maar kijk wat jij voor je club kunt doen”.

 

Een mooie sportzomer, veel plezier in het Amstelbad of ander locaties waar gezwommen, gespeeld, gelachen en gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld in het Olympisch zwembad in Tokio waar onze Snip Ilse Koolhaas met de Nederlands waterpoloteam deel neemt aan de Olympische Spelen. We zijn supertrots op deze prestatie en wensen het team in het algemeen en Ilse in het bijzonder een onuitwisbare herinnering. De weg was lang, had vele hobbels maar de beloning is zoet: Ilse is Olympiër. Waar Hans Klopper als waterpoloscheidsrechter in Peking 2008 al de naam van de Snippen liet doorklinken in het Olympisch bad hebben we nu een echte speler in het water. De eerste wedstrijd is op 26 juli.

Dick Schwegler, juli 2021

Kom jij zwemmen bij De Snippen?