Waterwetenschap – fosfor drinken voor het sporten – Editie oktober 2021

Waterwetenschap

Toen ik voor dit nummer wat vooronderzoek aan het doen was, kwam ik langs een interessant onderzoek uit 2019: heeft het zin om een fosfordrankje te drinken vóór het sporten?

De onderzoekers waren geïnteresseerd in de invloed van fosforsuppletie (een veel voorkomend element in onder andere de organische chemie) op het leveren van een atletische prestatie. Ze wilden dit onderzoeken omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat het innemen van fosfor voor meerdere dagen kan leiden tot een verhoogde hartcapaciteit. Dit is natuurlijk voor sporters voordelig, helemaal voor waterpolo waarbij veel zuurstof nodig is. Tevens zou het ook de zuurstof-spierkinetiek verbeteren, wat losgezegd inhoudt dat de efficiëntie waarmee je spieren met zuurstof omgaat verbeterd.

Door middel van een randomized controlled trial (Bij dit onderzoeksontwerp krijgen de deelnemers blind óf een placebo óf het te onderzoeken middel, in dit geval dus fosfor) hebben ze twaalf mannelijke waterpolospelers met een leeftijd tussen de 18 en 22 jaar onderzocht. Toen ik dit zelf voor het eerst las vond ik twaalf wat weinig. Want dit betekent dus eigenlijk dat je in elke groep maar zes mensen hebt (zes voor de placebo en zes voor de interventie=fosfor). Wellicht dat de wetenschappers aan het zoeken waren naar grote verschillen, want in dat geval kun je minder grote groepen gebruiken. We moeten deze kleine groepsgrootte wel in ons achterhoofd houden bij de interpretatie van de resultaten.

Maar wat waren dan die resultaten? In eerste instantie lijken er niet veel verschillen te zitten tussen de twee groepen. Het energieverbruik, de respiratoire quotiënt (hiermee kun je vooral zien hoe efficiënt de energie wordt gebruikt; wordt berekend door de hoeveelheid CO2 die je uitademt te delen door het volume van het zuurstof wat je gebruikt), de perceptie van vermoeidheid en de efficiëntie van de oefening waren niet anders tussen de twee groepen. Dus om meteen maar even met de deur in huis te vallen: een fosforhoudend drankje zal je niet heel erg helpen met de “perceptie” van energie. In andere woorden: je kan ook een placebo nemen.

Iets wat wél anders was tussen de groepen was de hartfrequentie (hoe vaak je hart slaat per minuut). Tevens zagen de onderzoekers dat door deze verhoogde hartfrequentie de kerntemperatuur van de deelnemers omhoog ging. Dit was misschien niet iets wat de onderzoekers direct hadden verwacht (of misschien zelfs wel niet op gerekend hadden) maar het is wel interessant! Dit betekent namelijk dat de mensen die dit innemen, beter in staat zullen zijn om in koude omstandigheden te sporten. Nu zie ik ons niet snel in een heel koude omgeving sporten; maar wie weet dat we in de toekomst ooit eens een fosforhoudend drankje drie uur voor het sporten kunnen drinken voor we met zijn allen het Amstelbad in springen. Misschien komt het de opkomst tijdens de koudere dagen wel ten goede!

Voor nu was dit het weer, tot de volgende keer!

Bron onderzoek: Elhusseini R, Fares E-J, Obeid O. Phosphorus supplementation raised the heart rate of male water polo players during a randomised graded dryland exercise test. BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2020;6:e000714. doi:10.1136/ bmjsem-2019-000714

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?