Over De SnippenHoe en wat in het bad….. of eigenlijk buiten het bad deze keer.

10 april 2020by Frank

Tja… en dan opeens kun je niet meer naar het zwembad voor je wekelijkse zwemlessen.

Uiteraard leer je zwemmen het beste in het water, maar zelfs op het droge kan er geoefend worden met zwemlessen. Hieronder zie je een paar leuke initiatieven die elders in het land zijn bedacht als alternatief voor de lessen in het zwembad.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/zwemles-thuis-zwembaden-dicht-corona/

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2443822/Zwemjuf-Aline-geeft-zwemles-in-haar-tuin

Ook wij hebben iets bedacht om toch een beetje met zwemlessen bezig te blijven.

Hieronder staan een aantal dingen die je thuis kunt doen om toch een beetje te oefenen voor de zwemlessen en na afloop van deze periode niet helemaal opnieuw te hoeven beginnen. En dat kan zelfs nog best leuk zijn ook!

Afbeelding met persoon, tafel, zitten, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Een leuk spelletje om te oefenen met het gezicht in het water te gaan en onder water te kijken is het ouderwetse snoephappen. Vul een grote bak of afwasteil met schoon water en leg op de bodem een verpakt snoepje. De kinderen moeten zonder handen te gebruiken het snoepje van de bodem proberen te pakken, met hun mond dus.  Neem bij voorkeur een bak met een platte bodem, anders wordt het wel erg lastig om het snoepje te bemachtigen. En geef ieder kind een eigen bak of vul de bak tussendoor met schoon water. 

Is uw kind al wat verder met zwemlessen (A-diploma en verder) dan beheerst het de borstcrawltechniek al en kan met de waterbak de ademhaling geoefend worden. De ademhaling van de borstcrawl is opzij. (links of rechts maakt niet uit). Veel kinderen vinden dit moeilijk en tillen hun hoofd teveel (naar voren) op. Met een waterbak kun je de zijwaartse ademhaling goed oefenen. Let erop dat het inademen gebeurt als het hoofd zijwaarts draait en de mond net boven water is maar de uitademing onder water! Met name de uitademing is voor veel kinderen lastig waardoor ze niet goed uitkomen met de timing van de armslag. Draai het hoofd dus pas weer opzij als alle lucht onderwater (met de neus naar de bodem) is uitgeademd.

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook bij de dagelijkse douchebeurt kun je goed oefenen met ogen open houden en kijken als er water over je gezicht stroomt. Vinden de kinderen dit nog spannend? Maak er een spelletje van: hoeveel vingers steek ik op? Welke knuffel/boek/stuk speelgoed heb ik hier? Laat ze dat voorwerp raden als er water over hun gezicht stroomt zodat ze leren dat water in de ogen niet erg is.

Een mooie oefening die van pas komt bij het leren drijven is het ontspannen en aanspannen. Laat een kind plat gaan liggen als een sterretje (armen en benen gespreid). Vraag vervolgens om alle spieren aan te spannen en zo stijf als een plank te worden. Van top tot teen moeten alle spieren aangespannen worden en zo enkele tellen blijven liggen.  Daarna weer alle spieren ontspannen en zo slap als een vaatdoek worden. Vervolgens weer enkele tellen aanspannen en daarna weer ontspannen. Begin op de rug maar wissel af met de buikligging. Wel blijven doorademen tijdens het aanspannen dus niet de adem inhouden! Eindig altijd met ontspannen. Dit is een mooie oefening bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan.  Met een beetje geluk gaan de kinderen er ook nog rustig van slapen.

Wat altijd een goede oefening is om de zwemtechniek gemakkelijker aan te leren of bij te houden, is het lopen met pinguinvoeten. Veel kinderen hebben moeite om bij het aanleren van de rugslag de tenen goed naar buiten te draaien. Dit kun je thuis prima oefenen door iedere dag even een rondje te lopen als een pinguin. Twee mooie filmpjes vind je hier: 

Hoe het wél moet: https://www.youtube.com/watch?v=K4tWvJxmmzA

Hoe het niet moet: https://www.youtube.com/watch?v=0pqNgHpdO_c

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

De kinderen die bij de brevetten sprongen of duiken van de duikplank maken kunnen thuis oefenen met de aanloop. Denk aan wat je in de zwemlessen geleerd hebt: stap, stap, sprong, veren en afzet. Heb je thuis toevallig een trampoline? Dan kun je juist die afzet en de timing daarvan goed oefenen. Ook de rechtstandige sprong met mooie lange tenen en de hurksprong kun je prima oefenen op een trampoline.

We hopen dat het jullie lukt om toch wat te oefenen thuis zodat jullie ons kunnen verrassenals we elkaar weer in het zwembad zullen zien. En mocht je je vervelen? Maak dan de woordzoeker die ook in deze nieuwsbrief staat of print de kleurplaat uit en kleur hem mooi in.

Voor de woordzoeker: zoek alle woorden uit deze lijst in de puzzel en streep ze door. De woorden kunnen horizontaal, verticaal, diagonaal en achterstevoren staan. De letters die je over houdt, vul je in onder de puzzel in de lege hokjes.