De Winterdip

Dikke lagen bewolking, korte dagen en voorlopig geen warm weer in aantocht. Klinkt redelijk deprimerend allemaal… Omdat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen vond ik de tips uit het tijdschrift: Beleef! te handig om te laten liggen. Sommige van deze tips zijn vanzelfsprekend, maar andere zijn wellicht een goede herinnering voor jezelf.

Samen schaatsen, veel sneeuw en lekker de hele dag onder een dekentje met warme chocolademelk films kijken klinkt natuurlijk veel beter. En als we de bekende kerstliedjes horen, krijgen we al helemaal zin in die magische en romantische sferen rond Kerst en Oud & Nieuw. Maar als deze tijd daadwerkelijk aanbreekt, vallen we toch allen gauw van onze roze wolk af. En het Coronavirus werkt ook niet echt mee. Ja, de winterdip is coming.

In het donker vertrekken en in het donker weer thuiskomen is de realiteit. Darnaast helpen die drie truien onder je dikke winterjas ook niet mee om je net even aantrekkelijker te voelen. We missen het zonnetje, voelen ons vermoeid en kunnen eindeloos slapen. We hebben vaak meer honger en voelen ons sneller somber. Gelukkig zijn er tal van tips om die winterdip tegen te gaan om te kunnen genieten van de komende maanden.

Tip 1: Wees actief!
Als je een winterdip hebt, heb je nergens echt zin in. Je wilt thuis blijven en in bed liggen. Maar de truc is om dit juist niet te doen. Ga juist even naar die Coronaproof wintermarkt, ietsjes verderop. Het helpt ook om een dagprogramma voor jezelf op te stellen met dingen die jij leuk vindt. Je voelt je gegarandeerd beter! Dat betekent dus ook dat als je niet kan/mag trainen dat je het best naar  iets kan zoeken om alnog lekker te bewegen!

Tip 2: Gebruik licht
Dat we zon- en daglicht tekort komen in de winter moge duidelijk zijn. Zorg daarom zelf voor goede lampen in huis waarmee je het daglicht zo goed mogelijk na kan bootsen. Dit geeft al een minder donker gevoel. Een wake-up light biedt ook uitkomst bij het lastige opstaan in de ochtend. Ook kan het helpen om tijdens de lunch op werk even een extra rondje te lopen buiten, zo kom je toch aan de Vitamine D!

Tip 3: Let’s go outside!
Tijdens de lunch kun je een rondje lopen natuurlijk, maar een langere wandeling is natuurlijk nog veel beter! Buiten is het koud, dus blijven we liever binnen. Maar waarom eigenlijk? Tegen de kou kan je je prima kleden. Dan maar even die drie truien aan. Ga juist vaker naar buiten, het liefst nog overdag voor dat zeldzame daglicht natuurlijk, loop een flink rondje of ga hardlopen. Als je dit dagelijks doet merk je zeker verschil en voelt het binnen zijn ook zo opgesloten…

Tip 4: Plan een vakantie
Je bezig houden met het ‘weg’ zijn is erg goed tegen je dip. Zet desnoods een opgooitentje in je huis als reizen niet mogelijk is, maar doe iets. Vakantie is noodzakelijk. Ook, nee juist, in deze tijd! Maar houd je natuurlijk wel aan de Coronaregels!

Tip 5: Ga sporten
Een avondje op de bank onder dat zachte fleecedekentje met een zak chips, klinkt als een goed idee. Maar niet als dat al de derde keer is deze week. Zorg ervoor dat je genoeg sport. Als je eenmaal bezig bent met sporten ben je vaak toch heel blij dat je gegaan bent en de belangrijkste bijkomstigheid: je krijgt er energie van. Bij de Snippen merken we al helemaal dat we blij moeten zijn met de momenten dat we juist WEL mogen sporten!

Tip 6: Let op je voeding
Naast chips is ook chocola iets waar we ons maar al te graag aan vergrijpen in de winter. Toch is het goed om te letten op wat je eet. Suikers geven voor korte tijd energie, maar daarna voel je je niet veel beter. Probeer daarom zoveel mogelijk groente en fruit te eten, want van al die vitamientjes krijg je wel energie!

Tip 7: Blijf sociaal contact houden
Vaak heb je minder behoefte aan sociale contacten wanneer je somber bent. Je bent liever even alleen. Toch kan je dit gevoel maar beter negeren en je juist onder de mensen begeven. Ga leuke dingen doen op 1.5 meter afstand met vrienden en maak een praatje met onbekende mensen!

Tip 8: Blijf positief!
Is het koud, regenachtig, mors je tandpasta op je shirt, heb je weer niet gescoord in een van die weinige wedstrijden die je wel mag spelen dit seizoen en zit eigenlijk alles gewoon flink tegen? Je kan hier lang van balen. Niet doen, laat het gewoon over je heen komen en probeer je gedachten om te leiden. Denk niet: Ik haat deze kou, maar verander het in iets positiefs als “deze kou is niet fijn, maar het is beter dan regen!” Je hebt meer invloed dan we beseffen op je mentale gezondheid door vaker positief te denken.

Tip 9: Ritme
Deze mag natuurlijk niet ontbreken in dit winterdip tips rijtje, zorg voor vaste tijden om te slapen en op te staan. Ritme is heel belangrijk om je goed te voelen!

Leuk en aardig al deze tips. Maar eigenlijk komt het hier op neer; Zorg extra, extra, extra goed voor jezelf. Juist in  deze periode. Hup geniet!

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?