Hoe en wat in het bad… Afzwemmen.

Wat een prachtig afzwemfeest hebben we gehad op 24 juni. En wat waren de kinderen goed! Bij alle diploma’s hebben de kinderen de afzwemeisen ruimschoots gehaald. Bij het zwemmen door het gat meteen maar het halve bad onderwater zwemmen of zelfs met kleding én een windjack, dat is echt pittig hoor. En een mooie zwemtechniek bij de schoolslag en de borst- en rugcrawl, prima gedaan.

Ook bij de brevetten heb ik genoten, ik heb alle kinderen met zoveel plezier zien zwemmen, gooien, duiken en springen. Vrijwel al deze kinderen heb ik nog lesgegeven in het ondiepe en er waren echt een paar kinderen bij die het bepaald niet cadeau hebben gekregen en flink hebben moeten doorzetten. Het maakt me trots om te zien wat een goede zwemmers het geworden zijn en hoeveel plezier ze nog steeds hebben in het zwemmen.

Bij het afzwemmoment in februari heb ik het Sterrenteam een opdracht gegeven: Laat in juni een baantje achteruit zwemmen zien. Complimenten voor Alex die deze uitdaging is aangegaan en samen met mij bij het afzwemmen een demonstratie 25 meter schoolslag achteruit zwemmen heeft gegeven. Ik kan je verzekeren, dat is echt niet makkelijk! Niet voor Alex die na het behalen van alle diploma’s en brevetten echt wel heeft bewezen dat hij goed kan zwemmen, en ook niet voor een oude ervaren rot in het vak als ikzelf 😉 Je moet heel goed nadenken over de bewegingen èn de juiste timing want net als je een goede armslag te pakken hebt, is je beenslag weer verkeerd of andersom. En soms lig je even helemaal stil. Dat gebeurde mij ook. Op driekwart van de baan was ik de slag even helemaal kwijt en hoe hard ik ook mijn best deed, ik kwam geen meter meer vooruit, of… achteruit in dit geval. Doorzetten en focus op de juiste techniek maakte dat ik weer progressie boekte en net als Alex het eindpunt heb gehaald.

Doet je dit ergens aan denken?

Precies, het is exact hetzelfde wat de kinderen in het ondiepe ervaren die de schoolslag (vooruit) aanleren. De zwemtechniek van vooral de schoolslag is een hele complexe techniek en je moet aan heel veel dingen tegelijk denken om vooruit te komen. Dus bij deze een pleidooi voor doorzettingsvermogen en geduld! Alle kinderen leren zwemmen, alleen duurt het bij sommigen wat langer omdat ze af en toe even pas op de plaats moeten maken om weer de focus te kunnen leggen op de juiste beweging van de armen of de benen. Maar áls ze de slag eenmaal te pakken hebben en je ziet ze een paar zwemseizoenen later bij de brevetten zwemmen, dan zie je toch echt dat geduld beloond wordt! Mocht u als ouders dat af en toe even vergeten? Ga dan vooral zelf eens een baantje schoolslag achteruit zwemmen!

Sylvia van der Marel

Kom jij zwemmen bij De Snippen?