EK waterpolo

Ook dit seizoen zullen er weer een grote toernooien gespeeld worden.Er wordt afgetrapt met het EK Waterpolo van 3 tot 16 januari 2024 in Netanya, Israel.

In de eerste divisie van het waterpolo, opgedeeld in poule A en B, nemen de meest competitieve landen deel. Na de poulefase gaan deze teams direct door naar de knock-out fase. De Nederlandse dames behoren natuurlijk tot deze sterke deelnemers. Ze zijn ingedeeld in groep A met Hongarije, Kroatië en Griekenland. Evangelos Doudesis, de bondscoach van het Nederlandse damesteam, benadrukt hun ambitie: “Onze ambities zijn duidelijk, we verbergen het niet. We gaan het EK in met dezelfde vastberadenheid als de afgelopen twee seizoenen en zijn vastbesloten om hoger te eindigen dan op het vorige EK. We zullen alles geven en kijken ernaar uit om weer als team samen te spelen.” De huidige wereldkampioenen eindigden als vierde op het vorige EK in Split.

De Nederlandse heren zijn ingedeeld in divisie 2, groep D met Roemenië, Slowakije en Slovenië. De nummers 1 en 2 van groep D strijden voor een plek in de kwartfinales tegen de nummers 3 en 4 van groep B. Bondscoach Harry van der Meer geeft zijn kijk op de loting: “Het is een boeiende loting. We zijn goed bekend met Roemenië en zij zijn een gelijkwaardige tegenstander. Slowakije heeft goed gepresteerd op het vorige EK in Split en is de laatste jaren flink gegroeid. Slovenië is de zwakkere schakel in de poule, maar mogen we zeker niet onderschatten. We moeten ons goed realiseren dat we nu een ander team hebben dan in Split. We beschikken over een jonger team met veel potentie voor de toekomst. Als we gedisciplineerd spelen en onze taken goed uitvoeren, geloof ik dat we sterke wedstrijden zullen spelen.”

Op weg naar Doha en Parijs…

Tijdens het EK in Netanya krijgen de Nederlandse mannen de kans zich te kwalificeren voor het WK in Doha (2-18 februari), waar de laatste tickets voor de Spelen van Parijs worden verdeeld. Hongarije, Griekenland, Spanje, Servië, Italië en Frankrijk hebben zich al geplaatst voor Doha. Gewoonlijk zijn er nog drie Europese tickets voor Doha te verdienen tijdens het EK in Netanya.

Dankzij hun gewonnen wereldtitel in Fukuoka zijn de Nederlandse waterpolodames al verzekerd van deelname aan het WK in Doha en de Olympische Spelen van Parijs.

Zodra de speelschema’s bekend zijn, zullen we deze met jullie delen zodat er gekeken kan worden naar een potje waterpolo op hoog niveau!

 

Kom jij zwemmen bij De Snippen?