Van de voorzitter editie december 2023

Hans komt aanlopen in de Meerkamp terwijl de zwemlessen aan de gang zijn. “Jan heeft gebeld en de waterpolowedstrijden van vanavond gaan niet door”. “Wat zeg je nou?”, is mijn eerste reactie. In gedachte gaan er verschillende scenario’s door mijn hoofd, te beginnen met  er-zal-weer-eens- een-keertje-geen-scheidsrechter-zijn tot ongemakken, ongevallen dan wel ongelukken bij een van de tegenstanders. Werkelijk geen flauw idee wat er aan de hand is.

 Gauw maar Jan bellen en die weet zoals altijd kort en bondig uit te leggen wat er aan de hand is: “Code oranje, heel Noord- en Zuid-Holland ligt eruit”. Ik kijk door een zwembadraam naar buiten en verwacht een pak sneeuw van minstens een halve meter aan te treffen. “Hoe komen de leszwemmers met hun ouders en onze lesgevers weer veilig naar huis als de KNZB met code oranje aan de hand de waterpolocompetitie stil legt?” Ook deze vraag weet Jan te beantwoorden: “KNZB beslist en de ploegen moeten van ver komen en het heeft geen zin om je er druk over te maken”.  Jan brengt me terug op mijn slippers in het bad. Inderdaad onze tegenstanders komen uit Amsterdam en Zaanstad en dat is inderdaad met code oranje in de lucht volstrekt onverantwoord om af te reizen.

Wanneer code oranje geldt, is er een ‘grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is’. Er valt meer dan 75 millimeter regen in 24 uur, er zijn onweersbuien met zware windstoten (harder dan 75 kilometer per uur), veel neerslag (tot 50 millimeter in 1 uur) of ‘grote hagel’, met hagelstenen van meer van 2 centimeter. De gladheid komt bij code oranje op grotere schaal voor dan bij code geel, of er kan sprake zijn van driftsneeuw (sneeuw die van de grond opwaait) en sneeuwduinen (waarbij sneeuw zich ophoopt). Windstoten zijn bij code oranje harder dan 100 kilometer per uur, gemeten aan het strand of in de winter harder dan 120 kilometer per uur.

Wordt er code oranje afgegeven, dan is er kans op schadeletsel of veel overlast. Je wordt in een dergelijk geval aangeraden om risico’s te beperken door niet slechts alert te zijn, maar ook voorzorgsmaatregelen te nemen passend bij de voorspelde weerssituatie.

Supervoorzichtig ben ik met Tessa, Koen, Romy en Anne naar huis gekropen. Voorbereid op het ergste. Koen en Romy zouden de auto desnoods gaan duwen, Anne en Tessa hadden speelgoedemmertjes uit de gevonden voorwerpenbak gevist om sneeuw te ruimen. Roy hield voor ons de hulpcentrale in de gaten en bij thuiskomst was er een heldenontvangst: we hadden het gered. De waterpolowedstrijden zijn verplaatst naar 30 juni, je kan maar beter zekerheid nemen dat er geen sneeuw ligt.

Veel plezier in en rondom het bad,

Dick Schwegler, december 2023

Kom jij zwemmen bij De Snippen?